Στους τεχνοβλαστούς του ΠΘ κατατάσσονται οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε, ή Ε.Π.Ε., ή Ι.Κ.Ε.) που ιδρύθηκαν με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία προέκυψαν και αναπτύχθηκαν εντός του ιδρύματος από τα μέλη του.

FoodOxys
H εταιρεία παρέχει υπηρεσίες αιχμής στη διασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο και τον έλεγχο της βιοδραστικότητας των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής, με σκοπό την ανάδειξη της διατροφικής και προστιθέμενης αξίας τους. Η FoodOxys προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρείες τροφίμων & συμπληρωμάτων διατροφής, σε νοσοκομεία και σε ατομικό επίπεδο, αξιολογώντας το αντιοξειδωτικό και γενετικό προφίλ, με σκοπό την εξατομίκευση των διατροφικών αναγκών.

Mediterranean Horti center
H εταιρεία Τεχνοβλαστός MEDITERRANEAN HORTICULTURAL CENTER Ι.Κ.Ε. δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η εταιρεία γεφυρώνει το κενό μεταξύ της γνώσης και των αποτελεσμάτων έρευνας και της αξιοποίησής τους από την επιχειρηματική κοινότητα και τους παραγωγούς. Επιτελεί ρόλο επιταχυντή στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων, ενώ παράλληλα στηρίζει τις Ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδιασμού και υλοποίησης επενδύσεων στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, υπηρεσίες που σχετίζονται με την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας.

Poss
Η εταιρεία εξειδικεύεται στην παροχή προηγμένων λύσεων για την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων, τροφοφαρμάκων και καλλυντικών, αξιοποιώντας παραπροϊόντα και δημιουργώντας συστατικά ή τρόφιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της βασίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: 1. Μελέτη και σχεδιασμός νέων ή βελτιωμένων λειτουργικών προϊόντων. 2. Κλινική εφαρμογή, η οποία περιλαμβάνει παραγωγή προϊόντων σε πιλοτική κλίμακα, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμπεριστατωμένων πρωτοκόλλων κλινικών δοκιμών. Διασφάλιση ποιότητας & τυποποίηση τελικών προϊόντων με εφαρμογή και επικύρωση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων (GMP, HACCP).